Buksbom guide – Hvad, hvordan og hvilke?

Buksbom guide - Hvad, hvordan og hvilke?
Andreas Thomsen

Skrevet d. 6. februar 2021 af Andreas Thomsen

Måske er du blevet nysgerrig på en buksbom fordi du har hørt om den og gerne vil vide hvad det er for en plante. Det kan også være at du har set en buksbom og ved, at det er den plante der er meget tæt og som kan formes til alverdens skulpturer, hvorfor du gerne vil vide hvordan du kan få fat i sådan en og hvad det kræver at have den.

Uanset årsagen, så er buksbom en meget interessant plante, som de fleste elsker og bedåre, men som de færreste kan navnet på.

En buksbom stammer faktisk fra de gamle romere der dyrkede den på bedste vis. Den var populær blandt romerne fordi den var tæt og solid, hvilket de godt kunne lide da deres narcissistisk side af dem selv kunne se lighederne mellem dem og planten.

Vi anbefaler Plantetorvet der giver dig kvalitet og gode priser

Plantetorvet er din online planteskole hvor du får fin kvalitet til en god billig. Det giver dig den nemme, hurtige og billige løsning til haven – Se buksbom muligheder her


Find her

Buksbom i krukker

Én ting er at buksbom er blevet populære grundet dens udseende og de muligheder der er med planten, men en anden ting er tilgængeligheden for at anskaffe sig en buksbom. I dag kan du få en buksbom i krukker, hvilket de fleste foretrækker til en start. Her kan du få en flot lille buksbom i en krukke, hvor de typisk kendetegnes ved en lang gren, hvor der i toppen er en ekstrem tyk og flot mængde af blade og små grene.

En buksbom giver dig mulighed for at designe hvordan formen skal være. Hvis du nogensinde har set planter der er udformet som dyr, så er det netop en buksbom du har set. Her har du altså muligheden for at designe og klippe dens udseende præcis som du vil – eller du kan hyre en professionel til det.

Se videoen her med inspiration til rumdeler med buksbom.

vidaXL kunstige buksbom 2 stk. 35 cm kugleformet

DKK 375,05
Til Butik

vidaXL kunstige buksbom 4 stk. 12 cm kugleformet

DKK 151,67
Til Butik

Buksbom ‘Balder’

DKK 475,00
Til Butik

Buksbom ‘Rotundifolia’

DKK 549,00
Til Butik

Hvidbroget Buksbom

DKK 499,00
Til Butik

Opstammet Buksbom

DKK 1.099,00
Til Butik

Taks ‘Hillii’

DKK 179,95
Til Butik

Buksbom til hæk

DKK 149,95
Til Butik

Hvordan planter, passer og plejer du din buksbom?

En buksbom kan plantes hele året rundt, så længe at det er muligt at grave i jorden. En udfordring i krukker er, hvis de står ude, at jorden i krukken kan gå hen og blive frossen, hvilket vil dræbe din kære plante. Hvis du derfor har, eller gerne vil have en buksbom i en krukke, så bør du sørge for at give krukken et såkaldt ’vintertæppe’ rundt om, således at jorden ikke bliver frossen.

Når du vil klippe en buksbom, så kan du faktisk gøre det hele året rundt. Den mest optimale periode er dog at gøre det i august eller september, hvor de små grene der bliver klippet lige akkurat når at hele sig selv inden vinteren banker på, samtidig med at planten ikke får et ekstremt vokseværk de steder den er blevet klippet, som du vil risikere hvis du klipper den tidligere på året. Samtidig, hvis du klipper din buksbom senere på året, så risikere du at de afklippede grene dør ud og derfor ikke kan gro mere, men blot vedligeholde dens, på daværende tidspunkts, facon.

En buksbom har rigtig godt af gødning. Den perfekte jord er jord med et mindre kalkindhold, porøs og ikke mindst velgødet. Væksten bliver forstærket ved både ler og pulveriseret kalk i jorden.

Hvis du planter en buksbom i en krukke, så er der større sandsynlighed for at den vil mangle jern. Dette skyldes at rødderne vil være tættere på hinanden, da der ikke er samme frihed som var det i jorden i haven udenfor. Dette betyder derfor også at gødning til buksbom i krukker skal være anderledes end hvis den var plantet ude i det fri.

En tommelfingerregel ved klipning er, at hvis den bliver klippet for meget, så har den brug for mere gødning. Betragt dette som et vaskeægte guldkorn når du skal ud og have dig en buksbom.

Sygdomme?

Her er der tale om to sygdomme som en buksbom kan få sig:

  • Buksbomskimmel
  • Buksbomdød

Begge dele virker mere eller mindre primitivt navngivet, da vi egentlig kunne kalde det ”død og svamp”.

Buksbomskimmel kommer i fugtige periode, ligesom anden skimmel. Buksbomskimmel vokser og spreder sig meget hurtigt fra buksbom til buksbom, hvis du altså har flere af dem ved siden af hinanden. Du kan se om din buksbom har buksbomskimmel ved at den får mærke belægninger og misfarvning på bladene, som herefter enten visner eller falder helt af.

Buksbomdød forekommer typisk kun hvis planten i forvejen er syg. Det er i princippet det næste stadie af buksbomskimmel, hvor stængler og skud på din buksbom bliver angrebet og dør. Det eneste du kan gøre, er at klippe de dele af din buksbom af og herefter brænde de syge dele af den.

Hvis løbet er kørt for din plante og du vil plante en ny buksbom det samme sted som den gamle, så skal du huske at jorden skal skiftes ud – helt!

De redskaber du har brugt til den syge og døde buksbom skal vaskes grundigt med brunt sæbe, inden du bruger redskaberne til den nye buksbom.

Se også: Fugtighedsmåler til jord/planter

Fun facts

beskæring af buksbom

  • Kan fås i grønne, gule og hvide farver
  • Det botaniske navn er Buxus
  • Der findes hele 40 forskellige arter i Europa
  • I Danmark finder du 2 arter: B. Sempervirens og B. Microphylla
  • Du kan finde mange buksbom i Sydeuropa, hvor du sagtens kan støde på en plante der er hele 10 meter høj