Hvilke og hvordan bruger du en fugtighedsmåler til jord?

køb fugtighedsmåler til jord
Andreas Thomsen

Skrevet d. 19. maj 2021 af Andreas Thomsen

Hvis du elsker din have, og gerne vil skabe bedst vækst, så vil et termometer eller en fugtighedsmåler til jord være et godt redskab. En fugtighedsmåler er god til at undgå overvanding eller til at måle om planterne får nok vand.

Apparatledning Sort 1,8m U/jord

DKK 54,00
Til Butik

Ecostyle pH jordbundstest

DKK 129,95
Til Butik

PH og fugtighedsmåler

DKK 199,95
Til Butik

Jordtermometer i plast

DKK 99,95
Til Butik

Bør du anskaffe dig en fugtighedsmåler til jord?

Hvis du ved lidt om havearbejde, så kan du nok godt måle jordens fugtighed uden brug af et redskab. Men selv gartnere, professionelle planteinspektører og alle andre virksomheder der arbejder med at passe på naturen på bedste vis, benytter sig af en fugtighedsmåler på den ene eller anden måde.

Helt ligesom de mange pæne og grønne planter i banken, advokaten eller andre kontorer også bliver plejet og vandet med hjælp af en fugtighedsmåler.

Stueplanterne er dem der er mest udsatte og har brug for mest kærlighed på denne front. Så hvis du har en stueplante, eller overvejer at få nogle, kan du også få gavn af en fugtighedsmåler. Og det er til en meget overkommelig pris.

Med en fugtighedsmåler kan du nemlig både finde ud af om:

 • Planten skal vandes
 • Hvor meget vand du giver planten i forhold til behov

Undgå overvanding

undgå overvanding af havens planter

Da du var yngre, eller måske også for nyligt, kan det være at du har oplevet den ældre måde at tjekke på om en plante mangler vand eller ej. Her er der tale om den menneskelige manuelle fugtighedsmåler, fingeren.

Med fingeren måler du om det føles køligere ved at fingeren bliver fugtig. Det er som regel en god indikation af fugtig jord i overfladen. Men får at tjekke, skal fingeren langt ned i jorden/mulden for at tjekke fugtigheden ved rødderne.

Du giver bedste betingelser med en veldrænet jord. Og med måleudstyr til at tjekke fugtigheden omkring rødderne på dine slyngplanter, stueplanter m.m.


 • Apparatledning Sort 1,8m U/jord

  DKK 54,00
  Til Butik


 • Ecostyle pH jordbundstest

  DKK 129,95
  Til Butik


 • PH og fugtighedsmåler

  DKK 199,95
  Til Butik


 • Jordtermometer i plast

  DKK 99,95
  Til Butik

Hvilke potter har du til dine planter?

køb gode planter

Selvom du bruger en fugtighedsmåler, så kan du godt lokke dig selv i en lille fælde når du planter i potter.

Det er blevet meget populært med potter hvor der ikke er dræn. Med andre ord, så kan du købe rigtig mange potter hvor vandet ikke har mulighed for at løbe ud igen.

Potter uden drænhuller

Denne type potter er for det meste de flotteste potter til planter. Men det giver et meget indelukket klima for planten, som din fugtighedsmåler vil have svært ved at kunne forholde sig til præcist.

Hvis du har potter uden dræn/huller, så er der en markant større chance for at du ikke kan passe planterne og deres levetid vil være kort. Her vil selv en fugtighedsmåler ikke kunne redde dig – desværre.

Hvis du absolut skal have en potte uden drænhuller, så anskaf dig en i glas. Her kan du nemlig se, hvor meget vand der er og selv vurdere det ved øjesyn.

Til gengæld skal du stadig være meget påpasselig med at vande din plante, hvis den står i en potte af glas uden drænhuller. For hvis du vander din plante for meget, så vil du også kunne se at der er for meget vand, men her er det hulens svært at gøre noget ved det.

Dybe potter kan drille …

Høje potter kan være rigtig flotte at se på, samt give et godt sammenspil til en flot og stor plante. Dog skal du være opmærksom på at høje/dybe potter kan drille dig, når det kommer til vanding og brug af en fugtighedsmåler.

Hvis du har en stor, høj, dyb potte, så giver du din plante mulighed for virkelig at sætte sig i bunden af potten, hvis der er en god afstand fra pottens bund til plantens egentlige rødder. Når disse rødder vokser nedad for at fylde pottens potentiale, så vil de kunne vokse sig så tæt, at det vil kunne blive til en form for membran. Med andre ord, så betyder det at din plante vil kunne drukne sig selv, da overskydende vand ikke har mulighed for at komme ud af drænhullerne. Her kan du nok så meget bruge en fugtighedsmåler, men dette kan ikke redde din plante, da problemet faktisk er noget helt andet.

Se også: De bedste mosfjerner maskiner

Løsningen på dette problem er at smide nogle større plastikkugler i bunden af potten, inden du planter din plante. Du kan med fordel bruge lecakugler, hvilket vil gøre at vandet altid vil have en mulighed for at komme ud og pottens dræn kan tjene det formål det er skabt til.
Herefter kan du selvfølgelig altid bruge din fugtighedsmåler.

Fugtighedsmåler gør det nemt

Prisen på en fugtighedsmåler er ikke det vilde, da måleudstyret kan anskaffes fra ca. 80 kroner og fås op i en prisklasse af 200 kroner.

Det er i hvert fald godt givet ud, i forhold til hvad en plante ellers vil koste – og så vil en fugtighedsmåler typisk vare længere end en plante du skal passe uden en fugtighedsmåler, hvorfor den i sidste ende gerne skulle tjene sig selv ind.

Foruden prisen, besparelsen på udskiftning af uddøde planter, så er der et andet plus ved en fugtighedsmåler.

Vi køber planterne fordi de ser flotte ud. Der er bare et eller andet over at have en stor plante i hjemmet, når vi har gæster på besøg og kan blive betaget af denne.