Hvad, hvordan og hvilke solsejl til afskærmning?

solsejl guide med de bedste typer
Andreas Thomsen

Skrevet d. 5. april 2021 af Andreas Thomsen

Forår, sommer og efterår byder ofte på dage med meget sol. Og her er solafskærmning til børn og voksne ofte en god ide som beskyttelse mod solens stråler.

Du finder mange muligheder til at skærme mod solen. Parasoller eller markiser til terrassen er populære løsninger. Men også solsejl er blevet populært til afskærmning ved sandkassen, terrassen og andre opholdssteder.

Solsejl kan være en mobil, nem og en billig løsning frem for en motoriseret markise. Og i denne solsejl guide kan du finde svar på hvad, hvordan og hvilke af de forskellige løsninger der kan dække dit behov. 

Typer af solsejl?

Sejl kommer i forskellige former hvor firkantede eller trekantede er de gængse modeller. Forskellen på solsejl er selve typen af sejl. Her er de tre mest brugte typer: vandtæt, vandafvisende og vindstærke modeller.

Læs mere om de forskellige typer solsejl her

Vandtæt solsejl


Læs mere her

Vand-afvisende


Læs mere her

Vindstærk solsejl


Læs mere her

De forskellige typer beskytter alle mod solens UV-stråler, hvor kvaliteten og prisende dog er afgørende. For du finder helt billige solsejl i Ikea, Bauhaus, Bilka, Jem & Fix, Harald Nyborg m.m. hvor et solsejl ofte er et lærred til at skygge men ikke kommer med UV-beskyttelse.

Disse modeller har vi dog valgt ikke at vise, da et solsejl logisk nok skal give skygge men også beskytte mod solens UV-stråler. Og dette finder du i de forskellige typer af sejl her:

  • Vandtæt: Et vandtæt solsejl afviser alt vand og er det eneste reelle helt vandtætte sejl. Ulempen i forhold til vandafvisende er, at du også betaler en noget højere pris for typen.
  • Vandafvisende: Et vandafvisende solsejl er ikke helt vandtæt. Dvs. at ved stærke byger vil vandet trænge igennem. Men til dug og lette byger gennem foråret og sommeren vil et vandafvisende kunne holde dig tør. Og det er til en pris der er væsentlig mindre end helt vandtætte modeller.
  • Vindstærk: Et vindstærkt solsejl kan være vandtæt men det er alt afhængig af modellen (og prisen). Et almindelig vindstærk sejl har sin styrke i sin kvalitet. Det er nemlig beregnet til at hænge og give skygge/beskyttelse mod solen hvor regn og vand løber direkte igennem solsejlet, og derved bliver sejlet ikke belastet af vandet. Vindstærke typer er velegnet solsejl til institutioner og lignede.
  • Baldakin: Baldakiner er dybest set et solsejl/markise og typen er ofte brugt i Sydeuropa. En baldakin bruges ofte under en pergola eller glastag til at skærme mod solens stråler og varme, men er dog ikke brugt som solsejl til haven. Du kan sige, at det er et solsejl/markise i samme type stof men bruges ofte som et sejl der kan køres ind og ud ved manuel eller motor hjælp.

Vandtæt eller vandafvisende?

Hvis du er i tvivl om forskellen på de to typer sejl, så kan man kort sige at et vandtæt sejl beskytter fuldt ud mod regn. Hvorimod et vandafvisende sejl kun kan klare regnvejr i den lette slags. Hvis det er stærkere byger, vil vandet sive igennem solsejlet. Dette og så prisen er den store forskel på de to typer.

Dit behov og budget afgør om du skal købe den ene eller anden type. De fleste mennesker flytter sig indendørs i stærkere regnvejr, og her kan et vandvisende sejl dække behovet rigeligt og spare dig rigtig mange penge.

Vandafvisende solsejl fra Solsejlspecialisten i god kvalitet og priser


Firkantet solsejl 3,6 x 3,6 meter
695 kr
Til Butik


Firkantet solsejl 5 x 5 meter
1.095 kr
Til Butik
Populær


Trekantet solsejl 3,6 x 3,6 x 3,6 meter
399 kr
Til Butik


Trekantet solsejl 5 x 5 x 5 meter
595 kr
Til Butik
Populær

Vindtætte og vandgennemtrængende sejl til terrasse, have og instituioner


Trekantet solsejl 5 x 5 x 5 meter, beige, vand-gennemtrængende / vindstærk
595 kr
Til Butik


Firkantet solsejl 5 x 5 meter, beige, vand-gennemtrængende / vindstærk
1.095 kr
Til Butik


Firkantet solsejl, 3,6 x 3,6 meter, beige, vand-gennemtrængende / vindstærk
695 kr
Til Butik


Trekantet solsejl, 3,6 x 3,6 x 3,6 meter, beige, vand-gennemtrængende / vindstærk
399 kr
Til Butik

Solsejl til campingvogn og børn?

Du finder også solsejl til fortelt, campingvogne og barnevogne. Her er Sunflex, Sunshine, DWT, Isabella, Sun Bkye og Camplet solsejl til campingvogne, camplet og autocampere de populære typer du finder hos forhandlere som Biltema, Campingudstyr.dk, Isabella m.m.
Helt ligesom du finder forskellige billige og dyre løsninger til barnevogne/klapvogne som svenske Emmaljunga der er kendt for kvalitets udstyr til babyer og børn. Udvalget er ikke kæmpe stort men du finder dog ganske fine løsninger som kan være en god løsning, hvis i går meget med den lille.

Solsejl til institution?

Sejl kan være den billige løsning til at beskytte børnene mod solen i børnehave, vuggestue, SFO m.m. Du finder forskellige størrelser i 5 x 5 m. 3 x 3 m. 3 x 5 m. og andre størrelser der kan kombineres og hænges nemt op over sandkasse, legeplads, spiseområde m.m.

Helt ligesom prisen er en fordel i forhold til dyrere løsninger, så er sejl også forholdsvis nemt at sætte op og tage ned. Der er ofte stænger, stolper m.m. i børnehaven, hvor du ved hjælp af enkelt tilbehør som kroge og reb, hurtigt og nemt kan binde sejlet op.

Vindstærke sejl vil ofte være den rigtige type af vælge i forhold til budget og behov. Så slipper de ansatte for at skulle tage solsejlet ned. Og godt nok bliver du våd hvis det regner, men de fleste plejer dog at søge i ly alligevel.

køb swt solsejl til terrassen

Placering af solsejl?

Selve placeringen af solsejlet skal være på plads fra start af. For i forhold til en parasol, så er stolper og andet ikke lige sådan at flytte når først de er sat og op sikret mod blæst.

Undersøg først hvor solsejlet skal hænge og hvor meget det skal kunne skygge. Her er det vigtigt at tage højde for hvilke tidspunkter af dagen, hvor det er vigtigst at solsejlet giver skygge. I institutionen er det ret enkelt, for her er tidspunktet mellem morgen og sidst på eftermiddagen. Men til privaten er det ofte når vi kommer hjem fra arbejde, og her vil solen stå anderledes end ved middagstid. 

Husk at syningerne skal vende rigtigt

På sejlet finder du kantbånd på undersiden hele venden rundt. Og så finder du syninger der kører på tværs af sejlet. Disse skal vende den rigtige vej i forhold til hvordan vandet løber af sejlet. Syningen ovenpå sejlet har en lille ”åben” fold til den ene side. Og her skal du huske at vende ”åbningen” samme vej som hældningen, så vandet løber henover syningen og ikke ind i syningen.

https://youtu.be/bkeMxiEnprw

Montering af solsejl?

Det at monterer et sejl er relativ enkelt. Du skal huske på at hænge solsejlet med hældning så regnvand løber af. Hvis ikke, vil vandet samle sig og begynde at slide på holdbarheden.

Når du hænger sejl op, så husk at det er nemmere at justerer hvis du gør linen længere frem for kortere.

Husk også at bruge rigtige beslag i forhold til om sejlet skal hænge op af en mur eller stolpe. Her finder du forskellig solsejl tilbehør, hvor et monteringskit der indeholder alt det nødvendige til en standard montering, kan være det smarte tilkøb. Øjebolt, karabinhage, reb, øjeplade og jernstolper er det hyppige købte tilbehør til montering.

Når du hænger sejlet op, så husk at stramme siderne op lidt ad gangen. Her bør du starte med de diagonale hjørner med det firkantet solsejl, så du ikke får et ustabilt sejl. Ved det trekantet solsejl vil skiftevis stramning af hjørner give det stabile solsejl.

Se videoen her, hvor du får en let gennemgang til at opsætte et solsejl i haven.

Tilbehør?

Til montering skal du nok bruge forskellig tilbehør. Her kan du vælge at bruge dine egne ideer eller det specifikke udstyr som både giver bedre opsætningen, vedligeholdelse og holdbarhed.

Stolper i træ eller jern kan være nødvendigt, hvor de med fordel kan bruges med andre ting som hængekøje og andet.

Karabinhager, øjeplader, blokhjul, line til montering, frålør gennemføring, fjeder, klmape eller bardunstrammere som du kan finde her.

Markise Vibra sensor til Palma Malaga Madrid

DKK 799,00
Til Butik

Markise Vindvagt med solsensor til Palma Malaga Madrid

DKK 1.199,00
Til Butik

Pløk 20 stk. 30cm

DKK 380,00
Til Butik

Pløk 5 stk. 30cm

DKK 49,00
Til Butik

Pløk 30cm

DKK 19,00
Til Butik

Bardunsæt 4mmx3,2m

DKK 29,00
Til Butik

Teleskopstang 90-230cm

DKK 99,00
Til Butik

Monteringskit solsejl

DKK 99,00
Til Butik

Pløk 23cm

DKK 9,00
Til Butik

Stolper

Hvor langt skal stolper graves ned?

Bruger du pæle eller stolper til solsejl skal de som regel graves ca. 80-90 cm. ned i jorden. Husk at bruge træbeskyttelse og stamp hullet godt til undervejs under fyldningen. Alternativt kan du vælge at støbe stoler i jorden.

Husk at tage mål til fastgørelses punkterne for sejlet inden du graver stolperne ned, hvor øjemål ofte kan være helt forkert når du skal spænde wire fast med bardunstrammer, frølår eller andet tilbehør.

Vedligeholdelse?

Helt ligesom med hængekøjer, strandstole, alu persienner, plæneklipper og andet, så skal du også vedligeholde dit solsejl så det holder længere. Det er dog ikke ensbetydende med meget arbejde, men derimod bare passe på sejlet.

Tjek opstramningen af sejlet når det hænger op. Vinden vil tage fat i sejlet når det blæser, og det kan få sejlet til at løsne sig lidt og derved skabe chancen for at f.eks. vand kan samle sig og nedbryde sejlet.

Tjek de forskellige beslag og stolper som sejlet hænger i. Måske du har købt beslag der ruster, og her bør du skifte disse.
Husk at vaske dit sejl ved at fjerne alger og andet snavs, når du tager sejlet ned og lægger det væk ved efterår/vinter tid.

Kombinerer flere sejl?

Du kan kombinerer med mange sejl til et fedt udtryk. Her bruges ofte de trekantede solsejl i forskellige farver og måske størrelser, hvor solsejlene overlapper hinanden i forskudte højder.

Det giver både det flotte visuelle udtryk og samtidig for skellige skyggepladser samtidig med at lyset kan danne små stråler ned også.

Læsejl?

Læ- eller sidesejl kan være det ekstra luksus som giver endnu bedre afslapning på terrassen eller haven. Hvis man skærmer for vinden, vil det automatisk føles både varmere og hyggeligere med mindre der er hedebølge. Og her kan et læsejl nemt kombineres med f.eks. det firkantet solsejl.

Solråd?

Solen er stærk og årsag til f.eks. hudkræft. Derfor skal du selvfølgelig tage forholdsregler for din egen skyld men i særdeles også hvis der er børn. Her bør du følge Kræftens Bekæmpelses solråd:

  • Brug solcreme
  • Brug solhat
  • Find skygge mellem 12 og 15 hvor solen står højest på himlen.

 

Kilder: