Topdressing til græsplæne – Hvad, hvorfor og hvilke til grøn plæne

Hvis du drømmer om en flot græsplæne der vil være et fodboldstadion værdig, så skal du måske overveje at bruge topdressing til græsplænen(også kaldet plænedress).

Topdressing er gødning til din græsplæne, som du kan bruge til forskellige formål, hvor de hyppigste dog er:

 • Opfriskning af gammel og ”slidt” græsplæne
 • Topdressing til græsplæne udligner en er ujævn og hullet græsplæne
 • bekæmp ukrudt, mos og små skadedyr som hærger din græsplæne
 • Anlæg en helt ny græsplæne

Hvad er topdressing?

topdressing græsplæne hvordan?Kort fortalt, er plænedress gødning der plejer plejer og vedligeholder græsplænen. Plænedress indeholder to vigtige ingredienser der er godt for din græsplæne. Indholdet er en kombination af bakkesand og kompost. Denne “opskrift” er en mirakelkur til din græsplæne, uanset om din græsplæne er beskadiget, har huller, er slidt eller ej.

Dressingen skal helst være så pulveriseret som muligt. Med dette menes der, at du helst skal undgå klumper af sted/sand, som kommer ud på din græsplæne. Det kan også være at du finder grene i din sammensætning, hvilket heller ikke er godt for din græsplæne. Du bør derfor altid forhøre dig ad, om hvordan dén plænedressing du har kig på, er sorteret.

Find forskellige gode plænedress produkter hos Haveglad

køb billig plænedress i bigbags

Blandingsforhold

Det viser sig at den mest optimale sammensætning af plænedress er, at der er 66% kompost og 33% bakkesand. Denne sammensætning passer til langt de fleste græsplæner.

Måske din græsplæne består af jord med rigtig meget ler. Hvis du har meget lerjord, så bør der være mere bakkesand end blot de 33%. Her kan du med fordel finde topdressing med et blandingsforhold der består af 50% kompost og 50% bakkesand.

Hvis din jord derimod har meget sand, så har du brug for mere kompost. Hvis din jord er meget sandet vil din græsplæne have gavn af en sammensætning der består af 80% kompost og 20% bakkesand.

 

Forskellige populære produkter til plænen

 • GreenBio Topdressing Sand – Bigbag á 1000 liter
  DKK 1.495,00
 • GreenBio Topdressing og 5 liter Plænegødning – Bigbag á 1000 liter.
  DKK 1.279,00
 • GreenBio Topdressing Vækst – Bigbag á 1000 liter
  DKK 1.195,00
 • GreenBio Plænedress / Topdressing – Bigbag á 1000 liter.
  DKK 1.195,00
 • GreenBio Topdressing Vækst til økologisk dyrkning
  DKK 1.379,00
 • GreenBio Topdressing til sandet jord – Bigbag á 1000 liter
  DKK 1.195,00
 • GreenBio Topdressing til leret jord – Bigbag á 1000 liter
  DKK 1.195,00
 • GreenBio Topdressing Golf – Bigbag á 700 liter
  DKK 1.549,00
 • GreenBio Topdressing bigbag og 2 spande græsfrø
  DKK 1.349,00
 • Topdressing eftersånings-pakke
  DKK 1.125,00
 • Topdressing (økologisk dyrkning) 1000 liter
  DKK 1.295,00

Sådan giver du græsplænen topdressing

At give din græsplæne topdressing er faktisk ganske simpelt. Du skal såmænd bare igennem 5 trin:

 1. Som start skal du slå græsset(græsslåmaskine test). Din græsplæne skal helst være mellem 3 og 5 centimeter høj. Hvis din plæne har meget mos, så skal du have fjernet det først(mosfjerner test).
 2. Næste trin er at lufte din græsplæne. Du giver plænen luft ved hjælp af, en greb, plænelufter en vertikalskærer. Nogle folk bruger også en rive, men det giver ikke helt den samme effekt som de to andre værktøjer. Du skal lufte græsplænen så din topdressing har lettere ved at nå jorden, hvilket fremskynder processen utrolig meget.
 3. Nu skal du have mos og løv væk fra din græsplæne. Mos er ganske nemt at fjerne når du lige har luftet din græsplæne, hvorfor det ikke skulle være et problem. Herefter kan du til gengæld bruge riven til dens egentlige formål, nemlig at fjerne blade, nyklippet græs, blade mm.
 4. Efter du har revet plænen, skal du så de nye græsfrø, som skal være DNA’et til din nye og smukke græsplæne. Dette gør at du vil få en mere grøn græsplæne, når først din topdressings virkning træder til.
 5. Til slut, skal du sprede din topdressing. Laget topdressing skal være mellem 5 og 8 millimeter, men helst ikke mere, da det skærper for ilten som din græsplæne skal have.

Sprede plænedressing ud?

Når du skal til at sprede din dressing kan det være svært at gennemskue hvordan det skal gøres, men det kan gøres ganske let:

 • Lav nogle lange linjer af plænedressing henover din græsplæne, eller kast det ud med en skovl.
 • Nu tager du fat i riven, hvor du helt almindeligt fordeler din topdressing med denne.

Alternativt, hvis du har en af de større græsplæner, kan du binde noget reb om en palle og trække pallen med dressing over din græsplæne. På denne måde er du sikker på at få en ligelig fordeling af topdressing.

Hvornår skal det bruges?

Det er ikke alle tidspunkter på året, hvor det er fordelagtigt at bruge plænedress. Din græsplæne har vokseværk om foråret, hvor det vil være det bedste tidspunkt at give din græsplæne topdressing. Dette kan du med fordel gøre i april og maj. Men juni og juli måned er ikke for sent, hvis vejret eller tiden har været forkert. Forskellen på månederne er blot den effektivitet du vil få ud af din topdressing, hvor det mest optimale blot er april og maj.

Såfremt du når at give din græsplæne topdressing, så kan du med fordel give en anelse topdressing mere når vi kommer til august og september, så din græsplæne har noget gødning at styrke sig med over de kolde måneder vi går i møde.

Se også dette...

brug en plæneklipper test til at finde den bedste
Græsplænen

Plæneklipper

Har du en græsplæne på din matrikel, så skal du selvfølgelig have udstyr til at holde plænen. Gødning af græsplæne, topdressing og selvfølgelig en græsslåmaskine