Storkenæb Bunddækkeplante til at bekæmpe skvalderkål

Storkenæb Bunddækkeplante til at bekæmpe skvalderkål
Andreas Thomsen

Skrevet d. 18. juni 2020 af Andreas Thomsen

Noget af det værste ukrudt at bekæmpe i haven, kan være skvalderkål. Bevares, den kan spises osv. men det er dog ukrudt som spreder sig rigtig meget, samtidig med at den er utrolig sejlivet. Og ved at gøre dette, dræner den næring fra anden bevoksning. Og derfor bør du overveje bunddække til at minimerer betingelserne for skvalderkålens vækst.

Storkenæb bunddækkeplante til at bekæmpe skvalderkål ved at tage luft og lys fra ukrudtsplanten, kan være en god løsning der samtidig tager sig godt ud. Du finder også mange andre gode løsninger som dækbark, Rhododrendon, skovjordbærsplanter og mange andre.

Indhent tilbud hos en lokal gartner, som kan bekæmpe skvalderkål for dig:

Fakta om skvalderkål

For at bekæmpe skvalderkål, skal du selvfølgelig kende til planten og hvorfor den er så sejlivet.

Hvis du vælger at ignorerer skvalderkålen og bare lader det gro løs, vil det sprede sig ret hurtigt og og rigtig meget. Skvalderkål kan sprede sit rodnet et par meter under jorden, hvor et kraftig rodnet vil ligge 15-20 cm. dybt i jorden. Her vil der hurtigt blive dannet nye udløbere og skud.

Det store problem med at komme skvalderkål til livs, er netop rødderne. Det er relativt tynde og lyse rødder der meget nemt går i stykker. Og hvis du ikke får alt fra roden op fra jorden, vil der blive dannet nye skud fra hvert stykke du ikke fik op. Her vil skvalderkål ofte blande sig med f.eks. hækken eller måske stauders rodnet, og gør det nærmest umuligt at komme rødderne til liv. Og stauden bør vel nærmest graves op og smides væk.

Du bør ikke smide det indsamlet ukrudt af skvalderkål i kompostbeholderen, da skvalderkålens rodnet derved kan danne nye skud i komposten der spreder sig i alle retninger.

Hvis du lader planten vokse og blomstre, vil frøene kunne sprede sig milevidt og danne nye planter.

Derfor bør du bekæmpe ukrudtet blandt andet med bunddækkeplanter som Storkenæb, der samtidig kan give en flot have.

 

Se udvalget af Storkenæb til gode priser hos Plantetorvet

køb billig storkenæb til haven

 

Storkenæb som bunddække til at bekæmpe skvalderkål

Her kan en flot og effektiv plante være Storkenæb(Geranium er det latinske navn) der kommer i mange sorter, der dog ofte har det tilfælles at du får en staud der ikke kræver meget pasning. Den hårdføre staud kan enten være til det tørre, fugtige, solrige, skyggefulde, leret eller sandet område af haven, hvor stauderne samtidig er nyttige til insekterne og bierne.

Du bør dog kombinerer planten med andet, da Storkenæb ofte først skyder omkring foråret. Og indtil da, vil skvalderkålen måske kunne få nok luft og lys til at spire imellem, da der stadig er rødder i jorden. Alt afhængig af sorten dog.

Se videoen her med storkenæb der bruges til bunddække. Og som du kan se, når de først er groet op, vil der være dækket for skvalderkålens livsbetingelser.

 

Indhent tilbud hos en lokal gartner, som kan bekæmpe skvalderkål for dig:

Dræbe skvalderkålen i haven?

Det kan være en næsten umulig opgave at komme det helt til livs, for frø kan droppe ned i haven med vinden. Men du kan dog gøre livet meget svært for ukrudtet.

Hvor planterne vokser skal du fjerne det grønne af skvalderkålen der gror ovenpå, og så meget af rødderne som muligt. Og du skal på ugebasis blive ved med at fjerne dem. Dertil skal du sørge for bunddække hvad end du bruger kakaoflis, sten eller planter til at fjerne lyset.

Det vil tage rigtig lang tid, men du kan dog gøre betingelserne for vækst rigtig irriterende for ukrudtet og derved dræbe modstandskraften.