Slyngplanter - en guide der tager dig fra A til Z

Boligen, haven og altanen er et fantastisk sted at opholde sig især med sol og varme. Netop her er grønne planter et must. Slyngplanter er noget der bruges til udsmykning af mure, eller som skal være tætheden ved et ”skelet” således at det bliver en mur af planter.

køb Slyngplanter til haven
Andreas Thomsen

Skrevet d. 1. juni 2019 af Andreas Thomsen

Opdateret november, 2024

Hvorfor købe slyngplanter til have og altan?

Slyngplanter kan også bruges til at tildække en almindelig og kedelig mur, da planterne er et fantastisk dekorativt tiltag til haven eller facaden på huset, stakittet eller hvad end du kan komme i tanke om.

Slyngplanter kan plantes i jorden, hvor de helst skal have noget at vokse sig op ad, hvilket kan være espalier, som vil agere som en guide for den pågældende slyngplante.

Indhent tilbud hos en lokal gartner til opsætning af slyngplanter:

Med andre ord, så kan du bruge slyngplanter til:

  • Tildækning af hegn/stakit/mur
  • Espalier på altanen
  • Udsmykning af en ”nøgen” facade
  • Udsmykning af en gammel og grim træstub
  • Havegange med pergola
  • Dannelse af læ på terrassen
  • Udendørs rumdeling

Den hyppigste årsag til at folk anskaffer sig slyngplanter er til at dække noget der ikke behager øjnene, på ganske kort tid.

Heldigvis for dig har vi i denne artikel samlet hurtigvoksende slyngplanter, og i alt ti slyngplanter som du bør se nærmere på.

Find det store udvalg af forskellige slyngplanter hos Plantetorvet.


køb de hurtigvoksende slyngplanter til haven

Hurtigvoksende slyngplanter

  • Rådhusvin: Rådhusvinen er en af de slyngplanter vi nævner af flere årsager. Nogle folk vælger slyngplanter for at få noget udsmykket, hvor andre vælger dem for at få noget dækket. Her får du en rigtig god kombination af disse slyngplanter, da rådhusvinen både er flot i sit rødgrønlige nuancer, samtidig med at den vokser hurtigt – og ikke mindst tæt!
  • Efeu: Efeu er muligvis en af de slyngplanter vi alle kender til. Den kendetegnes med sine ofte synlige rødder, samt sin ”almindelige” naturgrønne farve. Efeu hører mere til de slyngplanter der blot vokser hurtigt og skal dække noget, frem for dem der skal udsmykke. Men hver har sin smag – hvad synes du om Efeu?
  • Blåregn: Blåregn har ikke fået sit navn tilfældigt. Det er en slyngplante der hænger meget, der med meget lidt fantasi kan få det til at ligne at det regner med blåt. Her er der altså tale om blomsterklaser som yndigt hænger i blå og lilla nuancer. Blåregn er en af de slyngplanter der egner sig bedst i et meget solrigt område.
  • Arkitektens trøst: Det lyder måske som et selvopfundet navn, men Arkitektens trøst er en oprigtig slyngplante. Denne plante vokser hurtigt, er meget grøn og har nogle små blomster. Her er der en slyngplante som du typisk vil købe for at få noget dækket, men samtidig ikke vil have Efeu, da du gerne vil have at der er lidt blomster også.
  • Klematis: En fænomenal slyngplante der er en kombination af mange forskellige sorter, hvorfor vi i proletarisk tale også kan kalde den for et ”gadekryds”. Klematis er nemlig en form for en busk der kan klatre med sine stilke, hvilket gør den egnet til espalier og pergola. Hvis du ønsker en slyngplante som Klematis, så bør du placere den i enten øst eller vest, så du er sikker på at den får nok sol. Du kan med fordel kombinere Klematis med klatreroser, hvilket kan give dig et stykke kunst af natur i haven.
  • Kaprifolie: Sidst men ikke mindst, har vi Kaprifolie. Det er en slyngplante der kan holde til rigtig meget, samtidig med at den vokser ekstremt hurtigt. Der er ikke den store forskel på denne slyngplante fremfor de andre, andet end at Kaprifolie muligvis giver den bedste duft af alle slyngplanter.

Se også: Buksbom – Hvad, hvordan og hvilke?

Yderligere slyngplanter du bør se

  • Dr. Ruppel: En særdeles smuk slyngplante i rosa, der er flottere end de fleste slyngplanter, såfremt du kan lide lyse og røde nuancer.
  • Miss Bateman: Her er der en slyngplante der minder om Klematis, men som blot er i hvid. Det smukke ved denne slyngplante er kombinationen af den cremehvide farve og de rødbrune støvdragere.
  • Marleen: En sort af Klematis som i filmenes univers kan opfattes som ”den fortabte bror”, da den ikke er lige så populær som Klematis selv. Marleen er en slyngplante der typisk skelner vandende – enten kan du lide den, eller også kan du ikke.
  • Trompetblomst: En meget kraftig slyngplante hvor vokseværket godt kan sammenlignes med Efeu. Dog finder du her nogle smukke blomster der har en form som en trompet, hvor det er et rør der bliver bredere og bredere. Trompetblomsten er i en smuk rød farve som kun kan forbindes med sommer.

Plant dine slyngplanter hurtigt

De hurtigvoksende slyngplanter er typisk nogle af de lettest planter at få etableret. De kan typisk plantes hele året rundt, så længe jorden ikke er frossen.

Her får du en spiseseddel til hvordan du optimalt planter dine slyngplanter:

  • Start med at grave et hul. Det er vigtigt at hullet ikke er for lille, så hvis du vil være sikker, kan du med fordel løsne en del jord omkring hullet. Jorden skal være helt tør, således at de sårbare rødder ikke drukner med det samme.
  • Inden du planter dine slyngplanter, skal du sørge for at potten er vandet igennem. Dette kan du gøre ved at sætte potterne i et vandbad i blot 10 minutter inden du skal plante dine slyngplanter.
  • Når du skal hive planten ud af potten, er det vigtigt at du aldrig hiver i selve planten. Her bør du prøve at det løst, således at du roligt kan tage din slyngplante ud.
  • Når du skal placere krukken i jorden, er det vigtigt at potteklumpen står ca. 2-3 centimeter over jordoverfladen.
  • Herefter gør du som du førhen har gjort med andre planter, du tildækker nemlig klumpen rigtig godt med jord, hvorefter du vander din slyngplante.

Indhent tilbud hos en lokal gartner til opsætning af slyngplanter:

Få en succesfuld start med slyngplanter

Slyngplanter kan normalvis holde til lidt af hvert, og endda i det danske klima. Du kan med fordel over de første par år efter ud har plantet dine slyngplanter, med fordel vande og give dem gødning to gange om året. På denne måde sørger du for at dine slyngplanter i deres mest skrøbelige levetid bliver veletableret.

Når først dine slyngplanter har fået fat, så kan du faktisk ikke hjælpe dem med så meget andet. Herefter skal de nok klare sig selv og vokse naturligt.

brug en sandkasse test til at finde en testvinder

Leg9 gode/sjove sandkasser til børn

brug kompostbeholder test til at finde den rigtige til dit behov

Planter10 bedste og billige kompostbeholdere til din have

køb en forlæns havetraktor

GræsplænenDen bedste havetraktor til haven