Skodder til solafskærmning – Hvad, hvordan og hvilke (Guide)

Skodder til solafskærmning – Hvad, hvordan og hvilke (Guide)
Andreas Thomsen

Skrevet d. 14. februar 2018 af Andreas Thomsen

Hvorfor bruge skodder til solafskærmning?

Den udvendige solafskærmning er noget de fleste kender fra sydpå. Italien, Spanien og andre lande der lever i varmere klima end os, ser du udvendigt solafskærmning for alle vinduer. Her er skodder for vinduerne den traditionelle afskærmning der både giver mørke til at sove i, men også skærmer for solens opvarmning af boligens rum.

Herhjemme har vi ikke helt samme problem. Her har skodder altid været brugt til udseende frem for det praktiske. I dag finder du mange forskellige løsninger til solafskærmning udendørs. Solskærme, lameller, Markiser og så skodder der kommer i forskellige materialer.

Klimaet er i forandring hvor skodder for vinduerne faktisk kan være en smart ide, dog kan det kræve specielle mål hvor du selvfølgelig skal bruge en fagmand som en tømrer. Hvis du bor i Odder kan du kontakte Tranum og Jørgensen tømrer og snedkermester der kan være behjælpelig med at skabe det helt rigtige til de store som små vinduer i huset.

 

Hvad er skodder?

Skodder har været brugt i årtier og alle kender de klassiske skodder. Men i dag er skodder ikke bare to låger af træ lameller til at holde varmen ude som solafskærmning. Skodder i dag kommer i både træ, kobber, glas eller aluminium. Det giver dig mulighed for at finde den helt rigtige type der passer til boligens stil.

En skodde kan enten være som skydeskodde eller som hængslede. De hængslede bliver sat fast i hver siden af vinduet, og åbnes udad. Skydeskodder sidder fast på en monteret skinne. Her kan den moderne model komme med tidsure og temperaturfølere til fuldautomatisk at køre ind eller ud.

 

Hvorfor bruge skodder som solafskærmning?

Rent skønmæssig kan du gøre dit ”gamle” træhus endnu mere autentisk med special fremstillet skodder fra en tømrer.

Praktisk som du nok kender fra f.eks. Italien, så er skodder beregnet til at holde varme ude så rummet er køligt. Solens stråler kan være ret dræbende på en varm sommerdag i Rom.

Indendørs bliver der utroligt mørkt, hvilket er ganske rart når der skal soves til middag eller nattesøvnen, hvor mørklægningsgardiner nok er den nemmere løsning.

Skodder er begyndt at blive populære. Du kan udover at doserer lyset inde i huset, også bløde den moderne facade op på huset med skodder i den rigtige type. Du lægger mere eller mindre et ekstra dekorativt lag på huset med skodder. Det kan se ganske hyggeligt eller moderne ud alt afhængig af smag.

 

Hvilke typer af skodder skal du så vælge?

Træskodder er traditionelle og noget som du kan få udført på speciel mål. Det giver dig mulighed for at skabe det helt unikke, men vil dog også kræve en højere pris ved at hyre et tømrerfirma til opgaven.

Alternativt kan du vælge de færdige løsninger, hvor begrænsninger er udvalget, men fordelen er prisen og så at du faktisk kan købe i speciel mål også.

Aluminium på skinner kan være den billigste løsning og samtidig den der kræver mindst vedligeholdelse. Du finder både billige som noget dyre løsninger i aluminium. Her skal du se på om enkelte lameller kan udskiftes ved skader, eller om det er hele skodden der skal skiftes. Ting går i stykker og her kan der være fordel i den større enkel udskrivning nu og her. Frem for at skulle bruge flere penge på den lange bane ved at vælge den billigste løsning.

Træskodder skal vedligeholdelse som trævinduer skal. Her skal der renses, slibes og males årligt så træet ikke tager skade.

Opsætning om det er skinne eller hængsler skal du også overveje. Rent praktisk vil en skinne være nemmere at betjene, men ligesom med hængsler kan ruste, kan skinner også gå i stykker når der har samlet sig nok skidt.