Regnvandsanlæg guide med svar på hvad, hvordan og økonomi

Regnvandsanlæg guide
Andreas Thomsen

Skrevet d. 15. juni 2019 af Andreas Thomsen

Et regnvandsanlæg er en god idé til dig der gerne vil spare penge på at vaske tøj, skylle ud i toilettet og derved betale for dyrt drikkevand, ved at udnytte regnvandet.

Et regnvandsanlæg kommer i forskellige størrelser hvor du bør spørge forhandleren ad hvilket regnvandsanlæg du bør benytte. Det er nemlig vigtigt at du finder et regnvandsanlæg der ikke er for lille, der samtidig skal kunne dække dit behov. Et regnvandsanlæg må heller ikke være alt for stort, da det er vigtigt at der er overløb mellem det opsamlede regnvand, således at tanken bliver renset ved udløb.

Her er de 3 typiske størrelser:

  • 2 m3 tank, som normalt egner sig til en husstand med 2 personer.
  • 4 m3 tank, der typisk passer til en familie bestående af 2 voksne og 2 børn.
  • 6 m3 tank, der passer til en familie på 6 personer.

(m3 = kubikmeter)

Nu har du lidt at gå efter i størrelsesforhold når du skal ud og finde dig et regnvandsanlæg. Til gengæld kan der være flere faktorer der spiller ind, når du skal finde dig det helt rigtige regnvandsanlæg, hvorfor du alligevel bør spørge til råds.

 

Regnvandsanlæg i kælderen eller i haven?

Når placeringen af et regnvandsanlæg skal findes, er det typisk en valgmulighed mellem haven og kælderen, hvilket vi vil se nærmere på her.

Haven

Det der er mest ”lige til” er at grave et anlæg ned i haven. Her skal du placere dit anlæg så tæt på huset som muligt, da der skal føres rør til regnvandsanlægget. Dette kræver alligevel noget arbejde da der skal graves, men på den anden side kommer dit regnvandsanlæg ikke til at være synlig, samtidig med at den er placeret mørkt og køligt, hvilket kun er et plus, da dette gør at der ikke udvikles flere bakterier i vandet.
Det vigtigste er dog, at dit anlæg kommer til at stå et sted hvor den ikke kan få frost.

Kælderen

Et alternativ til at placere dit regnvandsanlæg i haven, er kælderen. Det er dog et krav at du har en relativ stor kælder og/eller at du i det mindste kan undvære en del plads, da sådan et anlæg alligevel fylder en smule – beskedent sagt.

Foruden pladsen som er en nødvendighed, skal du også sørge for at dit anlæg kommer til at stå køligt, da tanken i et regnvandsanlæg maksimalt kan tåle 18 graders varme.

Såfremt du ønsker at have dit regnvandsanlæg i kælderen, skal du også sørge for at der ikke er mulighed for oversvømmelse. De typiske årsager til at et regnvandsanlæg bliver placeret i kælderen er ved ældre huse, hvor den kan placeres lige under et rum som toilet/badeværelse eller et bryggers, da der her ikke skal laves en større rørføring for installering af regnvandsanlægget.

 

Har du styr på økonomien?

Det er ingen hemmelighed at et regnvandsanlæg etableres på baggrund af at spare penge – men har du styr på om den kan og vil tjene sig selv ind?

Der er mange kommuner der vil have vandledningsafgift for brugt regnvand, hvilket netop er det du vil udnytte i din dagligdag med et anlæg, hvor der i andre kommuner ikke er nogen afgift.

Eksempler:

I Stevns kommune koster det ca. 4.400 kr. for en familie om året, hvor det er gratis i København.

Har du styr på om det er gratis for dig? 

 

Du har brug for professionelle når du skal have et regnvandsanlæg

opsaml regnvandet i haven

Det er ikke så nemt at installere et regnvandsanlæg. Det kan desuden have store betydninger for vurderingen af dit hus, hvis det ikke bliver gjort korrekt. Derfor bør du, såfremt du ikke vil gamble med værdien af dit hus, anskaffe professionel hjælp til installering af et regnvandsanlæg.

Her har du brug for:

  • En autoriseret VVS’er, som skal foretage selve installationen og ikke mindst tilslutningen af dit regnvandsanlæg.
  • En elektriker der skal forbinde styresystemet.
  • En kloakmester der skal sørge for at dit regnvandsanlæg bliver tilkoblet kloakken.

Gravearbejdet må du selv stå for, hvilket også er den lette del af etableringen af et regnvandsanlæg. Hvis du heller ikke er tryg eller stærk på denne front, kan du eventuelt spørge rundt i din omgangskreds.

 

Er du i tvivl om hvad styresystemet gør?

Styresystemet hos et regnvandsanlæg gør at der automatisk bliver taget vand fra dit anlæg ved brug af eksempelvis toiletskyl. Når der ikke er mere vand tilbage i dit anlæg, så slår styresystemet automatisk over til det almindelige drikkevand, som du ville bruge hvis ikke du havde et regnvandsanlæg.

Se også: Buksbom guide

 

Får du nok ud af dit regnvandsanlæg?

For at vide om et regnvandsanlæg er en god investering for dig, ved du allerede nu at du skal finde ud af om der er en vandafgift i din kommune som du skal betale.

Derudover er det store spørgsmål:

Får jeg nok regnvand til at den kan tjene sig ind igen?

Det er meget svært at sige da det kommer an på hvor meget regn der falder i fremtiden på netop din matrikel. Dog har vi en form for ”pegepind” så du nogenlunde kan vurdere om du tror på at et regnvandsanlæg er en god investering.

Med udgangspunkt i et almindeligt parcelhus med et boligareal på 150 m2 (kvadratmeter), vil der gennemsnitligt falde mellem 65 og 70 m3 vand på et år. Dette er altså nok til at dække toiletskyl og vandet til vaskemaskinen hos en familie på 2 voksne og 2 børn.

 

Hvordan er det med vedligeholdelsen?

Et regnvandsanlæg har typisk selvrensende filtre. Men selvom dit anlæg har dette, bør du stadig tjekke efter nogle gange om året. Her anbefaler vi at du gør dette mindst én gang i kvartalet.

Dette er som sådan det eneste vedligehold der er ved dit anlæg som du selv kan gøre. Selvfølgelig, hvis der er noget der går i stykker, må du tage den derfra.

 

Lovgivning

Når du skal have fat i et regnvandsanlæg, så er der nogle stadier du skal igennem ifølge lovgivningen:

  • Krav: Du skal sikre dig at dit regnvandsanlæg er VA-godkendt, da dette betyder at de overholder kravene jf. Rørcenter anvisning 003, samt Bygningsreglementet.
  • Ansøgning: I enfamiliehuse er der ikke krav om at søge lov om at få fat i et regnvandsanlæg. Hvis du derimod skal til at bygge et nyt hus, skal du søge om lov af kommunen til at installere et regnvandsanlæg i takt med byggesagens forløb.
  • Anmeldelse: Uanset om du har sendt en ansøgning til kommunen eller ej, så skal dit anlæg færdigmeldes når den er etableret. Dette skal anmeldes til vandforsyningen og bygningsmyndigheden i den kommune du bor i, hvilket VVS-manden kan gøre for dig.
  • Mærkning: Der er krav om at alle steder der indeholder installationer i forbindelse med dit regnvandsanlæg, samt alle rør der er tilkoblet under samme, skal mærkes om at der er tale om regnvand og ikke drikkevand.