Grensaks test - Se de 7 bedste grensakse til haven

En god grensaks er en nødvendighed, hvis man har buskads eller træer i sin have. Med den kan man nemlig nemt og hurtigt få en flottere have, blot ved at trimme grenene ned. Der er dog også mange andre fordele ved en grensaks, end udseendet af haven. Grensakse kan også bruges til at klippe buske og nye skud ned, så de vokser bedre, og bliver klar til næste sæson.

Grensaks
Simon Vestergaard

Skrevet d. 19. maj 2022 af Simon Vestergaard

Testvinder
Fiskars-SmartFit-L86-grensaks

Et godt valg: Fiskars PowerGear X Grensaks LX92-S

Du kan være sikker på, at du får optimale resultater, hvis du vælger at gøre brug af grensaksen fra Fiskars. Grensaksen er både let at anvende og med et ergonomisk design.

Gå til forhandler:
Bedste grensaks
Pris
Billigst hos
Link
 • Fiskars-SmartFit-L86-grensaks
  1. Fiskars SmartFit L86 grensaks
  319 kr.
  Frishop.dk
 • Fiskars-PowerGear-X-Grensaks-LX92-S
  2. Fiskars PowerGear X Grensaks LX92-S
  320 kr.
  Frishop.dk
 • Grouw grensaks med sideskær og gear
  3. Grouw 97521 grensaks
  199 kr.
  Frishop.dk
 • Gardena Comfort 500 BL 8770, grensaks
  4. Gardena Comfort 500 BL 8770
  282 kr.
  Frishop.dk
 • Grouw-OErnenaeb-m-sideskaer-68-102
  5. Grouw Ørnenæb m/sideskær
  200 kr.
  Davidsen.dk
 • Gardena-EnergyCut-750-A-oernenaeb
  6. Gardena EnergyCut 750 A, ørnenæb
  399 kr.
  Frishop.dk
 • Fiskars-Quantum-Grensaks-L108
  7. Fiskars Quantum Grensaks L108
  582 kr.
  Frishop.dk

I denne test har vi samlet nogle af de bedste grensakse til haven, som du kan finde på markedet. Du vil derfor hurtigt kunne danne et overblik over hvilken grensaks, som er perfekt til dit behov.

I guiden vil du lære mere om:

 • Hvilke funktioner man skal være opmærksom på ved køb af grensaks
 • Hvilke grensakse der bedst på markedet
 • Få information om, hvad du kan bruge en grensaks til

Info: Produkterne nævnt i denne test er valgt på baggrund af deres popularitet på markedet, og er derfor ikke udvalgt grundet relationer mellem holdet bag Havekrogen.dk og producenten af grensaksen. Testen er udelukkende lavet med det formål at hjælpe dig med at finde den rette grensaks til dig.

1. Fiskars SmartFit L86 grensaks

Fiskars-SmartFit-L86-grensaks

Vi fremhæver:

 • Ergonomisk design
 • Let vægt
 • Justerbare håndtag
Find billigste forhandlerI samarbejde med PriceRunner

Fiskars har med denne SmartFit L86 grensaks formået at lave et produkt, som virkelig er nemt at bruge, og som heller ikke er for hårdt at bruge, hvis man skal bruge det i længere perioder. Det er lavet med justerbare håndtag, som gør det muligt at justere længden efter behov, og giver en muligheden for at justere fra 66,5cm til 91,5cm.

Let vægt

Med en vægt på kun 1,28kg er denne grensaks rigtig let at arbejde med. Den lave vægt sikrer, at man kan arbejde længe i haven, uden man bliver træt i armene, selvom man skal nå grene der sidder højt oppe. På trods af den lave vægt, så kan grensaksen holde til grene, som er helt op til 40mm i diameter. 

Ergonomisk design

Når en grensaks har et ergonomisk design, så er den lavet med det formål, at man ikke skal få skavanker af at bruge den. Denne grensaks har fået lavet håndtag på en måde, så den er let at bruge, og kombinerer man det med den lette vægt samt den lange rækkevidde, så er det altså et rigtig godt valg!

2. Fiskars PowerGear X Grensaks LX92-S

Fiskars-PowerGear-X-Grensaks-LX92-S

Vi fremhæver:

 • 100% tilfredshedsgaranti
 • Robust grensaks
 • Lav vægt
Find billigste forhandlerI samarbejde med PriceRunner

Fiskars stoler så meget på denne grensaks, at man har 100% tilfredshedsgaranti ved køb. Det betyder kort fortalt, at man kan få refunderet pengene, såfremt man ikke er tilfreds med sit køb. En garanti de stiller, fordi de er klar over, hvor god en grensaks deres PowerGear X Grensaks LX92-S er.

God klippediameter

Diameteren, som er mulig for en grensaks at klippe er vigtig, når man skal overveje hvilken grensaks man vil købe. Med denne model fra Fiskars får man en grensaks, som gør det muligt at klippe i en diameter, som er op til 3.8cm.

Lille og kompakt

Mange grensakse kan være træls at bruge, fordi de enten er meget store, eller fordi de vejer utrolig meget. Denne grensaks vejer kun 832 gram, og er sammenlagt 57cm i længden. Det gør den til en af de mindre grensakse på markedet, men trods dens størrelse er den meget robust grundet valg af materialer. Grensaksen er lavet af stål, som er et slidstærkt materiale, der ikke sådan lige går i stykker.

3. Grouw 97521 grensaks

Grouw grensaks med sideskær og gear

Vi fremhæver:

 • Ergonomisk
 • Med tandgearing
 • Blad af carbon stål
Find billigste forhandlerI samarbejde med PriceRunner

Grouw har med deres 97521 grensaks udviklet en flot og ergonomisk grensaks, som er let at bruge. Den har indbygget tandgearing, som gør det let som en leg at klippe grene på op til 30mm over. Derudover har den indbygget soft grip, som giver et behageligt greb, uanset hvor stor en gren man skal klippe over.

5 års garanti

Det kan være rart med garanti, når man skal købe en grensaks. Med denne grensaks fra Grouw får man 5 års garanti med i købet, og kan derfor vide sig sikker, hvis den går i stykker umotiveret. Med umotiveret menes der, at man ikke bruger den på måder, som ikke er hensigten med grensaksen.

Arme af aluminium

Hvis du formår at bøje armene på denne grensaks, imens du er ved at klippe, så bør du overveje om du skal være den næste hulk. Grensaksen kommer med arme der er lavet af aluminium, hvilket giver den et flot æstetisk look, samtidig med, at den bliver utrolig robust, og derved svær at ødelægge.

4. Gardena Comfort 500 BL 8770

Gardena Comfort 500 BL 8770, grensaks

Vi fremhæver:

 • Egner sig bedst til fersk træ
 • Vægt på kun 600 gram
 • Kan klippe grene op til 35mm
Find billigste forhandlerI samarbejde med PriceRunner

Gardena har udviklet en patenteret udveksling, som gør, at denne grensaks får en utrolig høj klippestyrke, selvom den kun vejer 600 gram. Gardena Comfort 500 BL 8770 grensaksen kan klippe grene med en diameter på op til 35mm, og skal helst kun bruges på fersk træ, da det er det bladet er udviklet til.

Nem at bruge

En Gardena grensaks er utrolig nem at bruge. Den har en længde på 50cm, og kommer med et lækkert plastik greb for enderne, så den ikke smutter i hænderne, hvis der er en gren der giver modstand. Derudover er den anti-klæbebehandlet på bladene, så grenen ikke sidder umotiveret fast på dem.

Ergonomisk god

Som beskrevet før, så kommer saksen med nogle gode plastikhåndtag for enderne af armene, som giver et godt ergonomisk greb. Derudover giver deres patenterede udveksling et energibesparende klip, så man ikke kører sig selv træt, hver gang man skal klippe grenene ned på træer eller buskads i haven.

5. Grouw Ørnenæb m/sideskær

Grouw-OErnenaeb-m-sideskaer-68-102

Vi fremhæver:

 • Teleskop håndtag
 • Arme med udveksling
 • 5 års garanti
Find billigste forhandlerI samarbejde med PriceRunner

Grouw har gjort det igen med denne fantastiske grensaks med sideskær. Saksen er udviklet i carbonstål, har ergonomisk greb i form af håndtag, og kommer med teleskop håndtag, som gør det muligt at forlænge dens arme helt op til 102cm!

God til grene højt oppe

Som beskrevet før, så kan man forlænge armene på denne grensaks helt op til 102cm. Det gør det muligt at nå grene højt oppe, helt uden man skal have fat i en stige, eller op på ryggen af en kammerat. Den er dog også god, hvis det er grene tættere på, da man kan forkorte den, så den kun er 68cm.

Nonstick coating på blade

I dag er det næsten et must, at man køber en grensaks med nonstick coating. Det gør i hvert fald havearbejdet noget sjovere, når man ikke skal bøvle med genstridige grene, som sidder fast på bladet, efter man har klippet dem over. På denne grensaks fra Grouw vil man opleve, at der er nonstick coating på det 9cm blad i stål, og klippe oplevelsen er derfor i top.

6. Gardena EnergyCut 750 A, ørnenæb

Gardena-EnergyCut-750-A-oernenaeb

Vi fremhæver:

 • 25 års garanti
 • Udskiftelig klinge
 • Kan klippe tykke grene
Find billigste forhandlerI samarbejde med PriceRunner

Når det handler om tykke grene, så bliver man nødt til at købe en grensaks, som kan klare dem. Denne Gardena EnergyCut 750 A er lavet til de mere krævende opgaver, og er derfor en af dem man skal overveje, hvis man ikke blot skal klippe buskadset derhjemme.

Kan klippe grene med op til 42mm i diameter

Med op til 42mm i diameter, så er det nogle seriøse grene man kan klippe over med denne stærke grensaks. Med grensaksens ergonomiske design vil man dog opleve, at man ikke skal bruge særlig meget energi, selvom det drejer sig om en stor gren på op til 42mm i diameter.

Kan udskifte klinge

En af de smarte funktioner ved denne grensaks er, at man kan udskifte klingen på den. Som med alt andet der er skarpt, så bliver det sløvere des mere man bruger det, og derudover kan man jo komme til at glemme den ude i det fri natten over. Sker dette, eller ønsker man blot en ny klinge, så kan det let gøres.

7. Fiskars Quantum Grensaks L108

Fiskars-Quantum-Grensaks-L108

Vi fremhæver:

 • 100% tilfredshedsgaranti
 • Kan klare grene op til 55mm i diameter
 • 80cm lang
Find billigste forhandlerI samarbejde med PriceRunner

Med en Fiskars Quantum Grensaks L108, så behøver man knap eje en økse. Denne grensaks er lavet til at kunne klare små såvel som store grene, og kan derfor klippe grene på helt op til 55mm i diameter. Dette gøres igennem et lidt større design end mange af de andre i denne test, men det store design gør det til en gnidningsfri proces.

Vægt på 1342g

Med en vægt på 1342g, så er denne grensaks en af de tungere på markedet, men det er stadig i et omfang, hvor den er til at arbejde med, uden man ødelægger sig selv. Vægten kommer af, at grensaksen har en længde på 80 cm, og er lavet i materialer, som sikrer, at den kan klippe større grene.

Tilfredshedsgaranti

Med Fiskars tilfredshedsgaranti er man godt stillet. De tilbyder 100% tilfredshedsgaranti på denne grensaks, så man ikke står kort tid efter købet og er utilfreds over, at man har købt den. Ønsker man at gøre brug af deres garanti eller læse om det, så skal det gøres på Fiskars hjemmeside.

Hvad kan jeg bruge en grensaks til?

En grensaks kan bruges til mange ting, heriblandt at beskære buskads, træer eller lignende. De kan dog også bruges, hvis man skal klippe ting af i et træ højt oppe, eller hvis man ønsker at fælde et mindre træ.

Grensakse er lavet med et skarpt ”næb” forenden af to lange arm, hvor næbbet er formet på en måde, så det har let ved at skære igennem grene. En grensaks er derfor ikke ideel, hvis grenen man skal skære over, er for tynd. Det er den ikke, da den potentielt ikke kan få ordentligt fat, og derved blot vil ødelægge grenen i stedet.

Hvad skal jeg være opmærksom på ved køb af grensaks?

Der er nogle helt grundliggende ting, som du skal have styr på, hvis du skal købe en grensaks. Først og fremmest, så skal du overveje hvor tung den må være, så du ikke ender med at købe en, som du næsten ikke kan bruge, fordi den er for tung at bære rundt på.

Udover vægten, så er det en god idé at overveje hvor store grene man skal kunne skære over med den. Der er stor forskel på hvor stor diameter en grensaks kan klare, og derfor er det vigtigt, at man ikke køber en der kun kan klare 40mm, hvis grenen er 55mm.

En tredje ting der er vigtig at overveje, det er hvor højt oppe de ting man skal skære over sidder. Er det eksempelvis grene oppe i et træ, så er det en god idé at købe en grensaks med teleskop funktion. Med denne funktion kan man nemlig nemt og hurtigt forlænge armene på saksen, og derved øge rækkevidden for hvor langt væk ting kan være.

Sidst men ikke mindst, så skal man finde en grensaks, som man synes ligger godt i hænderne. Hvis man ikke synes den er behagelig at bruge, så kan det hurtigt blive et trælst redskab, som blot bliver et irritationsmoment fremfor noget der hjælper en i haven.

Er der nogle ting jeg ikke må bruge en grensaks til?

Det er vigtigt, at man ikke bruger sin grensaks forkert, da man så potentielt kan ødelægge den. Man må blandt andet ikke bruge en grensaks på en gren, som er tykkere, end det grensaksen er lavet til. Gør man dette, så kan man hurtigt komme til at ødelægge grensaksen på den ene eller anden måde. Det kan ødelægge armene såvel som det kan ødelægge bladene.

Udover størrelsen på grene, så er det vigtigt, at man ikke bruger grensaksen på andre ting end grene. Det kan være fristende at bruge den til at klippe andet træ over, eller måske noget tyndt metal. Gør man dette, så vil man opleve, at grensaksen ikke virker særligt længe, da bladet ikke er lavet til disse former for materiale.

Er der garanti på en grensaks?

Der er pr. Købelov i Danmark garanti på alle grensakse, som ved andre produkter. Der er dog nogle producenter, som har valgt at lave en udvidet garanti, fordi de tror så meget på deres produkt. Den udvidet garanti varierer typisk imellem 5år til 25år, og man kan derfor roligt købe en grensaks hos disse.

Udover garanti, så er der nogen producenter, som tilbyder 100% tilfredshedsgaranti. Det betyder kort fortalt, at hvis man ikke er tilfreds med købet, efter man har prøvet grensaksen, så kan man få pengene tilbage, eller måske få et andet produkt. For de konkrete vilkår ift. Garanti og tilfredshedsgaranti, så anbefaler vi, at man læser reglerne på producentens hjemmeside.

Ofte stillede spørgsmål

Hvilken grensaks er bedst i test?
Testen viste at Fiskars SmartFit L86 grensaks var bedst i test. Dens lette vægt, ergonomiske design og justerbare håndtag fremhæves i testen.
Først og fremmest skal kvaliteten og designet være i orden. Dernæst er det vigtigt med en antiklæbe-belægning, så grensaksen er let at gøre rent efter brug. På den måde forlænges saksens levetid.