Fliser

find fliser til have og indkørsel
Andreas Thomsen

Skrevet d. 18. marts 2019 af Andreas Thomsen

Går du og drømmer om en fliseterrasse eller en ny indkørsel? Det er en praktisk og flot måde at skabe rum i haven på og fliser kan findes i lige den stil du godt kan lide.

Fliser er for dig, der gerne vil have en holdbar løsning i indkørslen eller langs huset, så du slipper for våde fødder, når du skal over til garagen om morgenen. Det giver dig muligheden for at nyde en kop kaffe på terrassen om morgenen.

Desuden holder flise terrasse i mange år, hvis den bliver lavet og vedligeholdt rigtigt. Herunder finder du svar på de mest gængse spørgsmål, når du overvejer at lægge fliser.

Hvilken belægning skal du vælge?

Der findes en lang række forskellige muligheder at vælge imellem, alt efter, hvilket udtryk du ønsker at gå efter. Der er flere forskellige ting du skal overveje, inden du beslutter dig for, hvilken form for sten, der passer til dine behov.

Betonfliser

De mest benyttede former for belægning er helt klart de klassiske betonfliser i forskellige størrelser og chaussesten.

Betonfliser 40x40x6 Grå
DKK 14,59 Til Butik
Grå 25x25x7 Havefliser
DKK 6,61 Til Butik
Bordurfliser 30x90x10 Sort / koksgrå
DKK 45,71 Til Butik
Betonfliser 50x50x5 Grå
DKK 22,06 Til Butik
Havefliser 50x50x5 Sort / koksgrå
DKK 27,58 Til Butik
Sort / koksgrå 15x30x8 Havefliser
DKK 5,81 Til Butik

Granit og kalksandsten

Mere udbredt er også granit og kalksandsten, der er mere naturlige af udseende. Om du skal lægge sten på terrassen i haven eller som en sti rundt i haven, er der stor mulighed for at vælge både smuk og praktisk eller mere grov og naturlig belægning til at understrege den stil haven har i forvejen.

Belægningstegl

Har du et hus i mursten kan du matche husets farve med belægningstegl, der findes i rigtig mange skønne farver og giver et fint spil til haven eller binder terrassen naturligt sammen med huset.

Når du skal vælge belægning til indkørslen, skal det være tykkere og mere holdbart end det, du kan vælge til terrassen. Bestiller du din belægning online vil der være beskrivelser af produkterne, der gør, at du let kan finde den rigtige variant.

9 CM FC-Kaluk halve, kraftige belægningssten
DKK 4,38 Til Butik
Belægningssten koksgrå / sort 14/21 x 6 med fas
DKK 113,24 Til Butik
Belægningssten grå 14/21 x 6 med fas
DKK 82,35 Til Butik
IBF Holmegaardsten®, 14x21x7 cm, antracit
DKK 279,95 Til Butik
IBF Holmegaardsten®, 14x21x7 cm, grå
DKK 99,95 Til Butik
IBF Bondesten, 14x21x5 cm, antracit
DKK 99,95 Til Butik

Hvordan renser man fliser?

Når du skal rense terrassefliserne, er der rigtig mange effektive måder at gøre det på. Er der alger du kæmper med, er god gammeldags knofedt langt den bedste løsning.

Hvis du vasker og fejer din belægning, hvad enten der er granit fliser, betonfliser eller noget helt andet, kan du holde algerne væk. Er de først kommet, skal der lidt flere kræfter til og muligvis lidt kemi.

Alternativt kan du bruge en fliserenser, højtryksspuler eller en terrasserenser, der begge giver et rigtig flot resultat, du skal dog være opmærksom på, at det kan slide på din belægning og give flisen en mere ru og grov overflade.

Derfor bør du være forsigtig med ikke at gøre det for ofte. Du kan dog med fordel vælge terrasserenseren frem for højtryksrenseren, for det er en blidere måde at rense på.

 

Hvor meget sand skal der ligge under fliserne?

Der er forskel på den vægt flisen skal kunne bære alt efter, om de skal lægges i indkørslen eller på terrassen, derfor er der også forskel på mængden af grus, der skal ligge under. Det er nemlig grus, der sørger for, at belægningen bliver liggende, hvor den skal.

Til en indkørsel skal du bruge omkring 35 cm grus fordelt på bundsikringsgrus, stabilgrus og afrettergrus.

Til en terrasse er det cirka 25 cm fordelt på de samme grusformer som i indkørslen.

 

Hvordan lægger man fliser?

Det er et stort og tungt arbejde selv at lægge fliser, så overvej det grundigt, inden du kaster dig ud i det selv. Her er et kort overblik over processen;

Først skal der graves ud og måles op. For at sikre dig, at fliserne ligger jævnt skal der flere lag grus under, så de ikke glider ud eller lægger sig skævt ved brug.

Grusen skal stampes fast og helt jævn og glat, så belægningen kan ligge helt lige. Så skal fliserne på. Du kan med stor fordel bruge snor i rigelige mængder til at sikre dig, at de kommer til at ligge lige.

Når du skal have lagt sten, er det langt bedre at få det gjort grundigt og rigtigt første gang. Så får du en belægning, der holder langt ud i fremtiden i steder for en, der skal laves om 5-10 år.

Passer du godt på dine betonfliser eller granit fliser, så kan du have glæde af dem i rigtig mange år uden de bliver dækket af alger og lav.