Ærtesten

køb ærtesten til haven
Andreas Thomsen

Skrevet d. 4. februar 2021 af Andreas Thomsen

Skal du til at anlægge ny indkørsel ved siden af huset? Eller vil du udvide din have med gangstier langs blomsterbedene? Så vil du behøve at vide noget om, hvilket grus du bør gå efter. Her er ærtesten blot en af de mange mulighederne.

Denne type af grus har en forskelligartet farve, det vil sige at gruset har en bred vifte af farvenuancer i blandingen.

Der en bred vifte af anvendelsesmuligheder, når det kommer til grus af denne type. Vi ser nærmere på denne type grus herunder.

Populære sten

 • Grus Stabilgrus – 0/20-0/32 mm – Bigbag 1000 kg
  DKK 849,00 Til Butik
 • Ærtesten 8/16 mm. KL. P BigBag med 1000 kg ~
  DKK 799,95 Til Butik
 • Ærtesten 8-16 mm – Flere varianter
  DKK 975,00 Til Butik
 • Ærtesten Natur – 8/16 mm – Bigbag 1000 kg
  DKK 859,00 Til Butik

Hvad kan jeg anvende ærtesten til?

Ærtesten kan anvendes til mange forskellige formål. Her er nogle af anvendelsesmulighederne:

 • Underlag til indkørsel
 • Underlag til gårdsplads
 • Underlag til gangarealer
 • Underlag i blomsterbede
 • Kan anvendes som dræn
 • Kan blandes i beton beregnet til støbning af fundament

Gruset bør anvendes på et stabilt underlag. Hvis underlaget ikke er stabilt, risikerer du nemlig, at gruset danner en ujævn overflade eller synker ned i underlaget.

Se også: Perlesten

 

Hvilken størrelse skal jeg vælge?

Ærtesten er en grustype med relativt store korn. Størrelsen er typisk sat til 8-16 mm på kornenes smalleste led.

Du vil dog opleve, at mange af stenene er noget længere end 16 mm på deres lange led. At der er relativt stor forskel på stenenes størrelse forringer dog ikke grusets kvalitet til de formål, hvortil det egner sig.

Vælg derfor ærtesten, hvis du ønsker grus med store korn.

Se også: Nøddesten

 

Hvilke farver findes gruset i?

Der findes sten i flere forskellige farver og varianter. Herunder er:

 • Sten i brune nuancer
 • Sten i grå nuancer
 • Hvide ærtesten

Det er mest normalt at finde ærtesten med en bredere vifte af nuancer. Derfor vil du oftere kunne finde brune eller grå blandinger af sten. De hvide ærtesten kan dog udgraves visse steder på den østjyske kyst og er derfor ikke anseeligt dyrere end de andre varianter.

Hvide ærtesten er et godt alternativ til de øvrige typer, hvis man gerne vil have en ensartet dækning af sin gårdsplads eller sine blomsterbede. De passer også godt til hvidkalkede huse.

 

Hvilke typer af sten findes der?

Der findes hertil ærtesten af 2 forskellige oprindelser, nemlig:

 • Sømateriale
 • Bakkemateriale

Sømateriale, og er altså hentet op fra havbunden. På grund af vandets erosion vil gruset som er sømateriale have en rundet struktur på grund af sine naturligt afslebne kanter.

Den anden variant er bakkemateriale. Det er grus som kommer fra grusgrave og som derfor har en mere skarp natur. Ærtesten som er bakkemateriale vil dertil variere i farven alt efter, hvor i landet gruset er udgravet.

 

Hvordan anvendes gruset?

Det er let at anvende denne grustype til privatbrug, når man kender tommelfingerreglerne. Vil du bruge ærtesten til din indkørsel, skal du regne med at lægge et lag på ca. 5 cm for at få et stabilt underlag som hverken bliver for tyndt eller tykt.

Det er dog som sagt vigtigt at have et stabilt underlag under sine ærtesten. Derfor bør du under gruset have ca. 10-15 cm stabilgrus alt afhængig af, hvordan jorden ser ud, der hvor du skal anlægge din indkørsel, lave gårdsplads eller noget helt tredje.

Du kan også lægge denne grustype i dine blomsterbede. Hvis du lægger fiberdug under, vil du endda kunne undgå en masse ukrudt, og få et flot underlag til dine blomster.

 

Hvor kan man købe billige ærtesten online?

Ærtesten er ikke en af de dyreste typer af grus, så det vil være let at finde ærtesten til en overskuelig pris online.

Diverse grusgrave og byggemarkeder har hyppigt lagre af grus i forskellige varianter. Ærtesten er ikke en særpræget sjælden grustype, hvorfor det er nemt at finde en forhandler som sælger det på internettet.