Markise til terrassen? Svar på hvad, hvilken og hvor

En markise til terrassen er måske lige præcist det, der skaber den perfekte ramme om jeres udeliv. Hvis terrassen skal nydes fuld ud gennem hele sommeren, så skal der beskyttes mod sol og regn. Her er parasoller, solsejl og selvfølgelig markisser det helt perfekte afskærmning på hver sin måde.

Med en god markise får du afskærmning for solen og let regn udenfor, men markissen kan faktisk også holde varmen både inde og ude, hvilket forlænger de gode aftener på terrassen. Derudover, så er løsningen også dejlig praktisk, for den fylder intet med en kassette.

Hvordan, hvad og hvor finder man så den gode og måske billige markise? Her giver vi dig svarene, så du kan lave det helt rigtige valg og løsning til terrassen.

Hvordan virker og hvad er en markise?

køb en lukket markise med motor
Hvad er, betyder og hvordan virker en markise?

En markise der betyder en udvendig solskærm som kan klappes eller rulles sammen(Ordnet.dk), giver dig mulighed for at nyde terrassen uden at duggen falder på jer.

Markissen giver læ for dug og de helt lette byger, hvilket forlænger livet på terrassen, samt kan holde dine hynder til havestolene tørre. Markisen er nemlig en overdækning der normalt monteres tæt ind mod muren enten i selve muren eller med specialbeslag kan den opsættes foran tagrenden.

Du finder markisser med motor eller uden motor. Her kan du vælge en motor med fjernbetjening, så du kan sidde i havestolen og køre den ud eller ind, alt afhængig om solen varmer eller skyerne trækker ind over.

Fordele og ulemper ved markiser?

En markise virker både på altan, ved vindue og på terrassen, og der er ligesom med alt andet, også fordele og ulemper ved køb af markise.

Hvis du er i vildrede om en parasol eller markise kan give dig læ nok på solvognen, havestolen eller ved ude måltidet gennem de forhåbentlig lune sommeraftner, så er det en kendt følelse. Skal man vælge en markise, pavillon eller er en stor parasol måske god nok som afskærmning? Det er en beslutning der er nemmest at tage, når man kender til både de gode og de dårlige ting ved en markise løsning.

Fordele ved en udvendig markise

 • Du opnår ly for stille regn og dug på terrassen så du/i kan sidde og spise udenfor
 • Rullet ind betyder at en markise ikke fylder ret meget
 • En markise vil give dig afskærmning langs huset på terrassen
 • En markise kan skabe skygge for solens varme stråler, og forhindre at der bliver for varmt indenfor hvis du har gode nye vinduer der isolerer
 • Du slipper for stolper som skal bruges ved solsejl eller en parasol

Ulemper ved en udvendig markise

 • Du kan ikke flytte med en markise, når den først er fastmonteret på muren
 • Markisser er dyrere end et solsejl eller en parasol løsning

Hvilken markise skal du vælge?

brug Faber, Duotex, Debel, Pergola eller andet kvalitets brand
Hvilken markise er bedst til din terrasse? At vælge den rigtige markise betyder, at der er nogle ting som du skal overveje og tage med i beslutningen.

 • Hvilken størrelse skal markisen være?
 • Er der plads nok til denne størrelse uden, at der er døre eller vinduer i vejen?
 • Hvilket materiale skal den være lavet af, og er dette indfarvet, vandtæt og smudsafvisende?
 • Hvordan skal din markise se ud?
 • Motoriseret, elektrisk eller manuel markise?
 • Skal der være fjernbetjening til eller ej, så du kan sidde i ro og mag i den bløde stolehynde?
 • Skal der være knækarm eller faldarm?
 • Skal den have en kassetteboks, hvilket er med til at give den gode beskyttelse af markisen?
 • Har du en vestvendt terrasse hvor solen står lige ind om eftermiddagen, skal der så købes med en monteret screendug?
 • Hvad koster en god kvalitets markise i forhold til dit budget?
 • Er der nogle hindringer i kommunens lokalplan for hvilken model du kan vælge?

Se denne video med gode råd til at vælge en markise

Hvilken størrelse skal markisen være?

Størrelsen på markisen er selvfølgelig en ret vigtigt ting at have styr på.

Hvor stort et areal skal overdækkes? Her er det vigtigt at du ikke går amok, for en stor markise skråner nedad, og jo længere den er i dybden, jo højere oppe på muren skal den monteres. Det er ikke altid, at man har mur nok til at dække denne plads, så den ikke generer i udfoldet tilstand, og heller ikke kommer til at se kæmpe ud i forhold til huset.

Er der plads nok til markise størrelsen, uden der er døre eller vinduer i vejen når de åbnes? Når du har fundet ud af ca. størrelsen, skal du huske at tage med, at at døre og vinduer ofte åbner udad, og her er det jo ikke praktisk hvis en dør går imod markisen.

Skal der bruges en markise eller måske to mindre, da en markise kan være tung og muren også skal kunne holde til vægten.

 • Essence Elektrisk markise lukket antracitgrå 450x300cm
  DKK 7.499,00
 • Markise med semikassette – Laura – Hvid/mørk beige
  DKK 3.499,00
 • 1 stk vægbeslag antracitgrå
  DKK 499,00
 • Markise med motor og kassette – Leonora – Hvid/antracitgrå
  DKK 7.999,00
 • Essence Elektrisk markise lukket creme/antracit 400x300cm
  DKK 6.999,00
 • Essence Elektrisk markise lukket antracitgrå 350x300cm
  DKK 6.499,00
 • Essence Elektrisk markise lukket antracit/hvid 350x300cm
  DKK 6.499,00
 • Essence Elektrisk markise lukket sort/antracit 350x300cm
  DKK 6.499,00
 • Essence Elektrisk markise lukket sort/hvid 350x300cm
  DKK 6.499,00
 • VELUX markise elektrisk MML MK08 sort, 78 x 140 cm
  DKK 2.433,75
 • Essence Åben markise hvid/creme 200x150cm
  DKK 1.299,00
 • Essence Elektrisk markise lukket antracitgrå/hvi 300x250cm
  DKK 5.499,00
 • Essence Elektrisk markise lukket creme/antracitg 250x200cm
  DKK 4.999,00
 • Essence Elektrisk markise lukket antracgrå/hvid 250x200cm
  DKK 4.999,00
 • Essence Endestykke premium markise-bom venstre
  DKK 49,00

Hvilket materiale skal den være lavet af?

Er en markise nagelfast?
Hvilke materialer skal markisen være lavet af? Pris og kvalitet følger hinanden, og forskellen ligger i materialet.

En god kvalitets markise er nem at gøre ren. Bomuld der er organisk materiale, bliver let beskidt ligesom det også hurtigt bliver jordslået. Her vil Polyakryl og lignede kunstmateriale have nemmere ved at afvise snavs.

Dugen skal kunne holde til vind og vejr, så den både bevarer sine farver og er modstandsdygtig overfor svamp, råd og skidt.

Et godt kvalitets stel bør være i rustfrit materiale som stålwirer og aluminium, så det ikke kræver vedligeholdelse og bliver tæret af vandpåvirkning. Derudover, så skal stellet være i stærk materiale, så den ikke klapper sammen ved vindstød, eller at vinden flår det hele i stykker.

Skal der være knækarm eller faldarm?

En knækarm har stoffet monteret på sig, og følger med når du trækker markisen ud. Den mest anvendte type til både altaner og terasser, for knækarmen ligger vandret oppe under markisen, og bærer hermed dugen sådan. Det betyder, at dugen kan nå langt ud uden at have for meget fylde i højden.

Faldarmen derimod, er stoffet monteret på en ramme. Den vil fylde mere da den går mere skråt nedad, og bruges hovedsageligt som en markise til vinduer.

Kassetteboks?

Du skal tage en beslutning om du vil have med kassettehylster eller ej. Det er den firkantet aluminiums kasse som dugen ligger indeni, når den rulles op.

Når markisen er rullet op, vil kun kassen være synlig, og som sådan er det æstetisk flot på de fleste vægge. Ulempen er prisen, og fordelen ved kassetteboksen er, at den beskytter dugen mod vind og vejr, og forlænger din markises levetid.

Den manuelle åbne markise er klart den billigste, for ofte er den elektriske og manuelle lukket markise stort set ens i pris.

Ekstraudstyr og tilbehør?

Du kan vælge at købe ekstraudstyr, hvor du kan vælge mellem forskellige ting som indbyggede børster, rullegardin til ekstra afskærmning, markise tæppe, indbygget lys, sol timer, vind vogter og andet.

Alle disse ting er ikke nødvendige for brugen, men hvis du gøre noget ekstra ud af det, så er en timer en god ting. F.eks. en solvogter til at køre markisen op når solen skinner, eller kører den ind når det blæser op, så markisen ikke tager skade.

Tilbehør kan dog blive nødvendigt, især hvis du vælger at opsætte markisen selv, for her skal du måske bruge spærbeslag til markisen og andet forskelligt til montering på muren – Du kan med fordel finde tilbehør ved Moreland her.

Se denne video med en markise guide der viser både en manuel og elektrisk Debel markise opsætning.

Hvordan skal din markise se ud?

flamma markise sider og front
Udseende kommer selvfølgelig an på din smag, for mønstre, farver m.m. er forskelligt for os alle. Stel kommer som regel i 5 forskellige standardfarver, der dog kan købes i andre farver, men prisen vil dog altid være det højere.

Vælg en markise der følger huset og terrassens opbygning, hvor skrigende farver på en markise som regel ikke blender særligt godt sammen med det minimalistiske og diskrete udseende eller omvendt. Du kan heldigvis finde mange forskellige farver og kantafslutninger, så du finder den rigtige farve der matcher husets tag eller facade.

Motoriseret eller manuel markise?

flamma markise sider hjælper til helheden
Du står også overfor valget mellem om det skal være en manuel eller elektrisk markise. Derudover, så kommer der flere valg, for knækarm eller faldarm og skal den være med kassettehylster eller ej.

Den manuelle løsning er ofte den billigste, hvor du ruller markisen ud med en drejestang. Det er ikke hårdt at gøre, men det er dog en irriterende detalje for mange.

En markise med motor styrer du som regel med fjernbetjening, hvor den kører ud ved hjælp af elektricitet. Ulempen ved den motoriseret markise er prisen, for med motor koster de ofte omkring 3000 kr. mere end den manuelle. Fordelen er, at dugen bliver trukket op så den ligger stramt, hvilket er ret dejligt når den skal bruges.

Du kan med fordel købe en lukket elektrisk markise online, som kan købes både i den billige og dyrere model. Den dyrere model kommer i lidt mere gedigen materiale. Det skal dog siges siges, at prissammenligningen mellem de to prisklasser, ikke tager højde for de forskellige størrelser som markiserne har.

Elektriske markiser

 • Essence Elektrisk markise lukket antracitgrå 450x300cm
  DKK 7.499,00
 • Essence Elektrisk markise lukket creme/antracit 400x300cm
  DKK 6.999,00
 • Essence Elektrisk markise lukket antracitgrå 350x300cm
  DKK 6.499,00
 • Essence Elektrisk markise lukket antracit/hvid 350x300cm
  DKK 6.499,00
 • Essence Elektrisk markise lukket sort/antracit 350x300cm
  DKK 6.499,00
 • Essence Elektrisk markise lukket sort/hvid 350x300cm
  DKK 6.499,00
 • Essence Elektrisk markise lukket antracitgrå/hvi 300x250cm
  DKK 5.499,00
 • Essence Elektrisk markise lukket creme/antracitg 250x200cm
  DKK 4.999,00
 • Essence Elektrisk markise lukket antracgrå/hvid 250x200cm
  DKK 4.999,00
 • Essence Elektrisk markise lukket sort/antracit 400x300cm
  DKK 6.999,00
 • Essence Elektrisk markise lukket creme/antracitg 300x250cm
  DKK 5.499,00
 • Essence Elektrisk markise lukket creme/hvid 250x200cm
  DKK 4.999,00
 • Essence Elektrisk markise lukket creme/hvid 300x250cm
  DKK 5.499,00
 • Essence Elektrisk markise lukket sort/hvid 300x250cm
  DKK 5.499,00
 • Essence Premium LED antracit/antracit 450x300cm
  DKK 9.999,00

Screendug?

Hvis du har en vestvendt terrasse, så vil du få meget sollys om eftermiddagen, hvilket er det tidspunkt på dagen, hvor vi bruger terrassen mest.

Her kan det være en god ide at købe en markise med monteret screendug, så du kan hive den ned og skabe skygge for solen, samtidig med, at du stadig har udsyn.

Hvad koster en markise?

Ligesom med alt andet, så finder du markiser i vidt forskellige prisklasser og lige så mange forhandlere. Vi har fundet tre gode online forhandlere, hvor prisen er i bund og stadig i den gode kvalitet, som man ikke altid finder ved Silvan, Harald Nyborg, Bauhaus. Bilka eller de billige typer der ofte kommer på udsalg. Prisniveauet er forskelligt ved disse tre forhandlere, så det skulle være muligt at finde indenfor dit eller jeres budget.

Coop her har væghængte markiser med drejestand, hvor prisen starter ved 3.000 kr. Du finder også et par dyre modeller med motor, men de kører primært med manuelle.

Moreland her har både de manuelle og elektriske, hvor det enten er med lukket eller åbne kasser. En manuel åben markise kan du finde til omkring 1200 kr. og opefter, og er en billig markise i en god kvalitet. De andre modeller finder du fra ca. 3000 kr.

Hvordan monterer du markisen?

En markise skal normalt monteres direkte på muren eller på tagets spær. Hvis du ikke har nogen anelse om hvordan, så giv pengene for den professionelle hjælp, for markisen skulle gerne hænge der i mange år, helt ligesom muren også helst skal være der i lang tid.
Du kan for ikke ret mange penge få den professionelle hjælp, der giver gode råd til hvordan og hvilket, som samtidig kan bruges sammen med medbragte farveprøver.

Hvis du har styr på at hænge ting op på muren, og taget højde for om muren kan klare vægten, så er den bedste nemme vejledning fra Gørdetselv.dk lige her, hvor du kan se, hvordan man hænger markisen op. Du kan også vælge den hurtige visuelle vejledning i denne video, som viser hvor simpelt det rent faktisk kan være at hænge en markise op.

Vedligeholdelse?

Markisen skal selvfølgelig rulles ind ved stærk blæst for den bedste vedligeholdelse, men vind, vejr og fugle giver skidt og snavs på en markise, så den skal selvfølgelig gøres rent fra tid til anden. Her er det dugen, der lider størst skade, da de mekaniske dele og stellet lever længere end dugen.

Normalt skal du bare bruge en blød børste, varmt vand og noget opvaskemiddel til at rengøre dugen. Dette skal du gøre jævnligt, hvilket betyder mindst 1-2 gange om året.

Rul din markise over terrassen ud så langt den kan komme, og vask så meget du kan nå med den bløde børste, og brug et forlængerskaft til at nå ind på midten, så du får alt med. Skyl efter med haveslangen. Husk at tjekke om markisen har brug for ny imprægnering efter vask med sulfo, for der findes nogle markiser der har brug for dette.

Hvis der sidder alger, så brug almindelige algefjerner til dette. Det anbefales at vaske hele markisen for alger, for der findes synlige og usynlige alger.

Vask også dit aluminiumsstel med noget autoshampoo mindst en gang om året, og giv de mekaniske dele noget syrefri sprayolie.

Lad terrasse markisen tørre helt i udrullet tilstand, så den ikke bliver jordslået.

Se også dette...