Vejsalt

køb vejsalt til fliser, fortov og indkørsel
Andreas Thomsen

Skrevet d. 18. marts 2019 af Andreas Thomsen

Når vinteren banker på døren, er det ikke nemt at slippe udenom glatte veje og gangstier, og man kan heller aldrig vide, hvornår vinteren for alvor kommer. Derfor kan det være en god idé at væbne sig til de kolde måneder med vejsalt mod isglatte veje.

Vejsalt er en billig måde at holde frosten fra døren og sikre farbarhed for dig og dine naboer. Uanset om du strøer saltet ved håndkraft eller, om du anvender saltspreder, behøver du ikke spendere en formue på at holde dit fortov fri for is. Vejsalt fås i store pakninger, så du ikke skal bekymre dig om at løbe tør.

Populære vejsalt produkter

Groft vejsalt, 25 kg.
DKK 39,95 Til Butik
Vejsalt i pose med 25 kg.
DKK 39,95 Til Butik
Vejsalt teknisk Urea i pose med 25 kg.
DKK 289,95 Til Butik
Vejsalt i pose med 15 kg
DKK 29,95 Til Butik
Vejsalt hvidt 1000 kg Big Bag
DKK 1.295,00 Til Butik
Brøste Strada Vejsalt, groft – 25 kg – Varen er udgået
DKK 44,95 Til Butik

Hvorfor anvende vejsalt?

Når salt tilsættes vand, bliver det besværligt for molekylerne i vandet at finde sammen og danne iskrystaller. Det vil i effekt sige, at salt nedsætter vandets frysepunkt med op til 10 grader, fordi isen simpelthen opløses.

Det er rigtig smart at anvende vejsalt i Danmark, fordi temperaturerne her i landet sjældent kommer ned på -7-10 °C. Den lave luftfugtighed vi oftest oplever, når der kommer is på vejene, hjælper også saltet med at holde isen borte.

Jo mere saltmættet en væske er, desto lavere vil fryse punktet være. Der findes dog en grænse for, hvor langt man kan få vandets frysepunkt ned.

 

Hvad skal jeg anvende til at fjerne isen fra fortovet?

Der er flere forskellige alternativer. Her er en liste med de mest anvendte produkter:

  • Vejsalt, NaCl
  • CalciumChlorid
  • Grus
  • Tømidler som indeholder CMA og Kaliumformiat
  • Urea
  • Kalksalpeter
  • Aske

Vejsalt anvendes hyppigt, fordi det er billigt, fås overalt og kan købes i store mængder.

 

Hvilken type vejsalt skal jeg anvende?

Som sagt er det sjældent nødvendigt at skifte det sædvanlige vejsalt, NatriumChlorid, ud med andre midler, men bliver det en ekstra kold vinter, er det værd at overveje andre typer.

Vil du gerne være på den sikre side, i tilfælde af at temperaturen falder til det usædvanlige, så kan du vælge at strø MagnesiumChlorid, eller CalciumChlorid på dine fortove og stier.

MaCl har effekt på helt ned til -15 °C, mens CaCl kan anvendes helt ned til -31 °C. NaCl er den billigste saltningstype, og da der ofte ikke er behov for kraftigere midler, sælger den bedst på det danske marked. Det kan dog være fordelagtigt at have skrappere midler på lager.

 

Hvad bør jeg tænke på, ved anvendelse af vejsalt til ukrudtsfjernelse?

Anvender du vejsalt til ukrudtsfjernelse, skal du være opmærksom på, at de øvrige planter, du har i samme område, ligeledes vil dø af saltets virkning.

Det fungerer sådan, at saltet dræber planterne på en indirekte måde. Det saltet gør, er at klorid-delen af saltet trænger op i planterne og fungerer som en gift der dræber planternes celler indefra.

Her er sædvanligt vejsalt, altså NaCL, den mindst skadelige. MaCl og CaCl angriber og beskadiger både fortove og planteliv i højere grad end NaCl.

 

Hvad er godt vejsalt?

Har du en saltspreder bør du se på, hvor meget antiklumpningsmiddel som findes i det vejsalt du køber. Er der ikke tilstrækkeligt store mængder, vil denne salttype være uegnet til brug af saltspreder.

Hvis du bare skal sprede vejsalt ved håndkraft, behøver du ikke naturligvis ikke overveje vejsaltets indhold af antiklumpningsmiddel. Der skal gerne være et højt indhold af vandopløselige stoffer i det vejsalt du køber.

Det er stoffer som: Natrium-, Magnesium-, Calcium-, Kalium og Calciumsulfat. Samtidigt er mængden af vanduopløselige stoffer i saltet med til at forringe dets effektivitet, da disse nedsætter saltets tø effekt.